Składniki:
- 200 g mąki
- 125 g masła
- żółtko
- szczypta soli
- 750 g szpinaku
- 3 jajka
- 150 g śmietanki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 150 g chudego wędzonego boczku
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtko i szczyptę soli, siekamy nożem. Stopniowo dodajemy zimną wodę (1/3 szklanki) i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy roztrzepane 3 jajka i śmietankę oraz przyprawy. Ciasto wałkujemy na na placek o grubości 5 mm. Układamy w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Masę szpinakową umieszczamy równomiernie na całej powierzchni , posypujemy kawałkami wędzonego boczku. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz