środa, 1 stycznia 2014

Pizza domowa doskonała

Gotowi na gotowanie po Noworocznym szaleństwie? :) dziś przepis dość ryzykowny z mojej strony, pewnie część z Was postanowiła przejść na dietę.. 
cóż.. 
zacznijcie dietę po upieczeniu tej pizzy ;) 

przepis dostałam od znajomej i zdecydowanie polecam każdemu, kto próbował do tematu  pizzy podchodzić wielokrotnie z marnym skutkiem, Wasz dom zmieni się w pachnącą włoską pizzerię dzięki tej prostej recepturze :) 






Składniki:
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  •  2-3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra w proszku
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • ser mozzarella
  • ser typu gouda
  • 5 pieczarek
  • 8 plasterków szynki

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki, dolewamy trochę ciepłej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Zabieramy się za sos:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę (możecie zastępczo wykorzystać sok pomidorowy zagęszczony). Drobno kroimy cebulę i czosnek. W garnuszku podgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy łyżeczkę papryki, a następnie pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dorzucamy pomidory i powoli dusimy bez przykrycia, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy bazylię, oregano, tymianek, odrobinę soli i pieprzu.

 Wracamy do ciasta:
Odmierzamy 2,5 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli oraz 5 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy je w misce, dodajemy rozczyn z drożdży. Stopniowo podlewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto. Musi być elastyczne i nie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Ugniatamy ciasto ok 10 minut, następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Teraz przygotowujemy dodatki, pamiętajcie żeby nie było ich zbyt wiele.
Mozzarelle kroimy w kostkę, goudę ucieramy na tarce, pieczarki obcieramy ściereczką i kroimy w najcieńsze plasterki jakie tylko potrafimy, szynkę rozrywamy na mniejsze kawałki.
Sos zdejmujemy z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Blachę z piekarnika (taak tą dużą :) ja w kuchence mam szklaną i tej używam żeby widzieć jak ciasto rumieni się na dole) smarujemy oliwą z oliwek.

W tym czasie nasze ciasto powinno już podwoić swoją objętość.
Wykładamy je na deskę, podsypujemy lekko mąką i wałkujemy tak, by było nieco większe niż blacha. Przerzucamy na blachę, brzegi ładnie podwijamy do środka.
Ciasto smarujemy delikatnie sosem pomidorowym, brzegi ciasta również lekko przecieramy. 
Na sos rozsypujemy mieszankę mozzarelli i goudy.
Układamy szynkę.
Całość posypujemy pieczarkami.

Kolejność układania dodatków nie jest przypadkowa, ser na dół ponieważ w trakcie pieczenia dźwignie inne dodatki. Pieczarki na górę bo zawierają sporo wody, muszą się podpiec, nie gotować pod serem ;)

Całość możemy jeszcze lekko posolić ale minimalnie.

Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i włączamy termoobieg.

Po 15 minutach jest gotowa :)




2 komentarze:

bryssska pisze...

nie ma jak domowa, ja często robię, bo wiem co jem

Unknown pisze...

Cześć:) super blog :)zapraszam do mnie :) http://agaslodziak.blogspot.com/ pozdrawiam Aga :)