piątek, 6 grudnia 2013

Zupa kminkowa francuska

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę. Jeśli tak jak ja, w piątkowy wieczór padacie ze zmęczenia, a wasze nerwy są w kiepskim stanie, to zaserwujcie sobie naturalne ukojenie... Wiele osób nielubi kminku, wiem, ale mimo to zachęcam do spróbowania ;)  Przepis odnalazłam w książce "Obiad w pół godziny". 


 Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  •  1 litr wody/rosołu
  •  1 łyżka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • 125 g sera ementaler
  • 3 łyżki mleka
 
Przygotowanie:

Z łyżki oleju i łyżki mąki zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić ją litrem wody, mieszając, dodać łyżkę kminku i ząbek czosnku oraz do smaku soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gotować 30 minut na małym ogniu. Na talerze lub dno wazy dodać 125 g tartego sera ementalera i 3 łyżki mleka. Zalać to zupą (można ją przecedzić) i podawać z chlebem razowym.

Brak komentarzy: