Na 247 stronach omówiono krok po kroku szereg najciekawszych roślin przyprawowych stosowanych w kuchni węgierskiej. Zaczynając od alpinii lekarskiej, poprzez estragon, imbir i lubczyk, a na werbenie kończąc otrzymamy garść podstawowych informacji o danej roślinie i jej zastosowaniu, a ponadto dowiemy się jak wykorzystać ja w kuchni, dzięki zawartym przy jej opisie ciekawym recepturom. Ale to nie koniec, ta książka może zaoferować nam dużo więcej.
Zawiera rozdział o historii przypraw, omawia takie kwestie jak ich przechowywanie i dawkowanie. Ponadto opisuje w jaki sposób własnoręcznie zakonserwować rośliny przyprawowe, jak stworzyć ciekawe mieszanki bez użycia konserwantów, a wszystko to przeplatane jest dużą ilością ciekawych przepisów.
Warto ją mieć, ponieważ:
omawia przyprawy, których często nie znamy
w prosty sposób mówi o zastosowaniu danej rośliny
zawiera receptury ciekawych mieszanek przyprawowych
przepisy na potrawy są bardzo dobrze dobrane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz