środa, 11 grudnia 2013

Rośliny przyprawowe i przyprawy w węgierskiej kuchni Vilmos Rovmary

Tym razem opowiem wam o książce przeznaczonej dla osób, które lubią kiedy ich jedzenie nieziemsko pachnie :) Jeżeli jesteście w tej grupie, ta książka z pewnością przypadnie wam do gustu!


Na 247 stronach omówiono krok po kroku szereg najciekawszych roślin przyprawowych stosowanych w kuchni węgierskiej. Zaczynając od alpinii lekarskiej, poprzez estragon, imbir i lubczyk, a na werbenie kończąc otrzymamy garść podstawowych informacji o danej roślinie i jej zastosowaniu, a ponadto dowiemy się jak wykorzystać ja w kuchni, dzięki zawartym przy jej opisie ciekawym recepturom. Ale to nie koniec, ta książka może zaoferować nam dużo więcej. 
Zawiera rozdział o historii przypraw, omawia takie kwestie jak ich przechowywanie i dawkowanie. Ponadto opisuje w jaki sposób własnoręcznie zakonserwować rośliny przyprawowe, jak stworzyć ciekawe mieszanki bez użycia konserwantów, a wszystko to przeplatane jest dużą ilością ciekawych przepisów.

Warto ją mieć, ponieważ:
omawia przyprawy, których często nie znamy 
w prosty sposób mówi o zastosowaniu danej rośliny
zawiera receptury ciekawych mieszanek przyprawowych
przepisy na potrawy są bardzo dobrze dobrane 

Brak komentarzy: