niedziela, 15 grudnia 2013

Aromatyczny kurczak

Dziś na obiad proponuję wam kurczakowy eksperyment :) nie przepadam za gotowymi mieszankami przypraw ze względu na te wszystkie E E E E, wzmacniacze smaku i inne "pyszne" dodatki, dlatego staram się przyprawiać mięsa własnoręcznie i dziś zdradzę Wam  jeden z moich zestawów przypraw do kurczaka. Powstał w oparciu o książkę Rośliny przyprawowe i przyprawy w węgierskiej kuchni Vilmos Rovmary.

 Składniki:
  • 1 kurczak
  • 1 główka czosnku
  • gorczyca biała (1/2 małej łyżeczki)
  • kminek (6-8 ziarenek)
  • kolendra (łyżeczka)
  • sól
  • pieprz ziarnisty (6-8 ziaren)
  • imbir sproszkowany (szczypta)
  • majeranek (łyżka stołowa)
  • papryka słodka (mała łyżeczka)
  • 100 g margaryny

Przygotowanie:

Przyprawy wrzucamy do moździerza lub innego naczynia, w którym wygodnie nam będzie je ugnieść (np kubeczek z zaokrąglonym dnem + trzonek od tłuczka sprawdzają się super) i dokładnie mieszamy. Mój kurczak był średnich rozmiarów, więc w zależności jaką ilość mięsa macie musicie ją trochę zmodyfikować. Kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie połowy lub zostawiamy w całości, układamy w dużym naczyniu i nacieramy przygotowaną mieszanką. Główkę czosnku oczyszczamy z korzonków jeśli są i bez obierania z łusek przekrawamy w poprzek na pół, wrzucamy do naczynia z kurczakiem. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej zostawić w chłodnym miejscu na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Kurczaka przekładamy do rękawa foliowego, dodajemy margarynę i pieczemy około 60 minut. Na 15 minut przed końcem rozcinamy rękaw i rumienimy skórkę.

Brak komentarzy: