Składniki:
- 1 kurczak
- 1 główka czosnku
- gorczyca biała (1/2 małej łyżeczki)
- kminek (6-8 ziarenek)
- kolendra (łyżeczka)
- sól
- pieprz ziarnisty (6-8 ziaren)
- imbir sproszkowany (szczypta)
- majeranek (łyżka stołowa)
- papryka słodka (mała łyżeczka)
- 100 g margaryny
Przygotowanie:
Przyprawy wrzucamy do moździerza lub innego naczynia, w którym wygodnie nam będzie je ugnieść (np kubeczek z zaokrąglonym dnem + trzonek od tłuczka sprawdzają się super) i dokładnie mieszamy. Mój kurczak był średnich rozmiarów, więc w zależności jaką ilość mięsa macie musicie ją trochę zmodyfikować. Kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie połowy lub zostawiamy w całości, układamy w dużym naczyniu i nacieramy przygotowaną mieszanką. Główkę czosnku oczyszczamy z korzonków jeśli są i bez obierania z łusek przekrawamy w poprzek na pół, wrzucamy do naczynia z kurczakiem. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej zostawić w chłodnym miejscu na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Kurczaka przekładamy do rękawa foliowego, dodajemy margarynę i pieczemy około 60 minut. Na 15 minut przed końcem rozcinamy rękaw i rumienimy skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz