poniedziałek, 18 listopada 2013

Potrawy z roślin strączkowych w naszej kuchni Franciszek Świderski

Sezon jesienno-zimowy bywa w kuchni dość słaby pod względem kreatywności w przygotowywaniu nowych dań. Mamy ograniczony dostęp do warzyw, ale za to warto teraz poeksperymentować z roślinami strączkowymi, które, jak mi się zdaje, są trochę zepchnięte na kuchenny margines. 

Wertując moją dzisiejszą propozycję odnajdziecie wiele przepisów na sałatki, galarety, czy zupy. Ponadto zawarto w niej propozycje podania rośliny strączkowych w formie dodatków do drugich dań, samodzielnych potraw bezmięsnych, a nawet deserów.
Pracę z książką ułatwia wygodny podział przepisów na te z wykorzystaniem warzyw świeżych, oraz tych do których wykorzystano suche nasiona.

1 komentarz:

moja pasja smaku pisze...

Mniam jakie pyszności :) Uwielbiam takie gruszki !