poniedziałek, 25 listopada 2013

Polska Wigilia Hanna Szymanderska

Uwielbiam święta Bożego Narodzenia, nic to zaskakującego prawda? :) Kocham ich smaki - słodkie, kwaśne, pieprzne.. Aromaty pomarańczy, cynamonu i goździków, zapach smażonej ryby i gorącą zupę grzybową. Te same dania przygotowane o innej porze roku nie mają w sobie już tej magii, nie wiem z czego to wynika.. może z tego nastrojowego śnieżnego krajobrazu i głośno brzmiących radosnych kolęd. Staram się każdego roku odkrywać w świątecznej kuchni coś nowego, polskiego, bo przecież potrawy wigilijne w różnych częściach Polski bardzo się różnią.
Tym razem chciałabym więc polecić Wam książkę, która przedstawia Wigilię jakiej nie znaliście, zwyczaje, przesądy, kolędy, dania i napoje pełne tej świątecznej magii prześcigają się w wyścigu i aż proszą się, żeby przygotować je w tym roku.
Nie mogę się zdecydować.. jest tu tyle pomysłów, tyle propozycji pysznych zestawów, że chciałoby się spróbować każdego.
Kiedy już poznacie przeróżne zwyczaje, które zmieniały się przez wieki, przyjdzie czas na zapoznanie się ze starannie dobranymi potrawami, podzielonymi na kategorie, takie jak: zupy, drugie dania, ryby, sosy, wypieki czy desery. Kiedy już spośród tych skarbów polskiej kuchni wybierzecie te, które w tym roku królować będą na waszym stole, a zapewniam że wybór nie będzie łatwy, pozostanie Wam tylko gotować i jeść, jeść i gotować..
A ta książka pozostanie z Wami na lata.

Warto ją mieć, ponieważ:
święta nie muszą każdego roku smakować tak samo
odkryjecie tradycyjne potrawy jakich nie znaliście
poznacie zwyczaje związane z tym pięknym czasem
przekonacie się że polska kuchnia ma do zaoferowania bardzo dużo

Brak komentarzy: