środa, 27 listopada 2013

Glühwein

(spolszczona nazwa to "gliwajn") jest to wino podgrzewane  z dodatkiem cukru i korzeni, przygotowywane często w okresie adwentu. Do jego przyrządzenia używa się zarówno wina białego jak i czerwonego, najczęściej wytrawnego. 

Składniki:
  •  3-4 kostki cukru
  • świeża skórka z cytryny, pomarańczy lub mandarynki
  • 2 goździki
  • kawałek laski cynamonu
  • 1 szklanka wina

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy cytrynę/pomarańczę/mandarynkę i obieramy z niej skórkę. Wino wlewamy do emaliowanego naczynia, dodajemy pozostałe składniki (laski cynamonu nie zastępujcie cynamonem sproszkowanym) i powoli podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia tuż przed zagotowaniem (przyda się tu termometr bagnetowy). Przelewamy przez sitko do ogrzanej szklanki i już możemy sie cieszyć rozgrzewającym Glühwein, idealnym na zimowe wieczory ;)


Brak komentarzy: