Sezon owocowo-warzywny powoli się kończy, cieszymy się
jeszcze grzybobraniem, najwyższa więc pora na robienie przetworów dla tych
którzy do tej pory nie znaleźli na to czasu. Tym razem nie będzie nerwowego
poszukiwania przepisów i wertowania setek książek, wystarczy że zaopatrzycie
się w tę niewielkich rozmiarów książkę.
Podzielona jest na 16 rozdziałów, które kompleksowo omawiają różne formy utrwalania różnorodnych warzyw, owoców (nie tylko w klasycznym wydaniu) oraz grzybów leśnych. Wśród rozdziałów znajdziemy między innymi te poświęcone przygotowaniu kwaszonek, szuszy, warzyw solonych, marmolad czy powideł.
Każdy dział
rozpoczyna garść przydatnych wskazówek, następnie odnajdujemy przepisy dobrze
nam znane i stopniowo poznajemy coraz
ciekawsze i bardziej zaskakujące połączenia składników. Znajdziemy tu takie
cudeńka jak marynowane w occie śliwki, jabłka kwaszone, przecier z rokitnika
czy konfiturę z owoców róży.
Warto ją mieć, ponieważ:
zawiera zarówno klasyczne, jak i nietypowe,ciekawe połączenia smaków
omawia szeroki wachlarz metod konserwacji w bardzo przystępny sposób
znajdziemy w niej tabele proporcji, które znacznie ułatwia nam pracę
jej niewielki format jest bardzo wygodny
podział przepisów ze względu na metody konserwacji jest bardzo praktyczny
Warto ją mieć, ponieważ:
zawiera zarówno klasyczne, jak i nietypowe,ciekawe połączenia smaków
omawia szeroki wachlarz metod konserwacji w bardzo przystępny sposób
znajdziemy w niej tabele proporcji, które znacznie ułatwia nam pracę
jej niewielki format jest bardzo wygodny
podział przepisów ze względu na metody konserwacji jest bardzo praktyczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz