piątek, 8 listopada 2013

Królik w sosie musztardowym

Jest to jedno z moich ulubionych dań,przygotowuje się je szybko i równie szybko znika z talerzy. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a zaskakuje aromatem. Przepis na nie pochodzi z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta". 


 Składniki:

  • 1 królik (ok 1,5 kg)
  • 30 g masła  lub margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 20 g mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 goździki
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Królika umyć i pokroić na porcje. Obrumienić na mocno rozgrzanym oleju. 
W rondlu rozgrzać masło lub margarynę, przełożyć zrumienione kawałki królika, oprószyć mąką i wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać całą cebulę z wbitymi goździkami, tymianek, liść laurowy, natkę pietruszki, sól i pieprz. przykryć szczelnie i dusić na wolnym ogniu 45 minut.
Porcje królika przełożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
Śmietanę wymieszać z musztardą i na bardzo wolnym ogniu połączyć z sosem w rondlu, ubijając rózgą.
Królika polać sosem i natychmiast podawać.

Brak komentarzy: