Składniki:
- 1 królik (ok 1,5 kg)
- 30 g masła lub margaryny
- 1 łyżka oleju
- 20 g mąki
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 3 goździki
- tymianek
- natka pietruszki
- liść laurowy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Królika umyć i pokroić na porcje. Obrumienić na mocno rozgrzanym oleju.
W rondlu rozgrzać masło lub margarynę, przełożyć zrumienione kawałki królika, oprószyć mąką i wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać całą cebulę z wbitymi goździkami, tymianek, liść laurowy, natkę pietruszki, sól i pieprz. przykryć szczelnie i dusić na wolnym ogniu 45 minut.
Porcje królika przełożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
Śmietanę wymieszać z musztardą i na bardzo wolnym ogniu połączyć z sosem w rondlu, ubijając rózgą.
Królika polać sosem i natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz