wtorek, 1 października 2013

Elementarz gotowania Irena Gumowska



Fenomen książek Ireny Gumowskiej polega na ich dopracowaniu, nie wyobrażam sobie żadnej z nich w innej, zmienionej postaci. Jest w nich wystarczająca ilość wskazówek, by przygotować nawet skomplikowane dania, a przy tym nie są przesycone informacjami, które w nadmiarze też potrafią zniechęcić do czytania. 


Elementarz gotowania jest doskonałym przykładem dobrze skonstruowanej książki, znajdziemy w niej poza przepisami wskazówki dotyczące przeliczania miar i wag oraz szereg informacji dotyczących prawidłowego sposobu przygotowywania poszczególnych składników.

W poszczególnych rozdziałach omówiono kilka rodzajów zup, pomysły na różnego rodzaju drugie dania, ciekawe rozwiązania pozwalające na wykorzystanie zostających nieraz resztek mięs, pieczywa czy jajek. Całość kończy rozdział poświęcony deserom. Przepisy bazują na daniach z różnych stron świata, a łączy je to, że są proste do przygotowania i  nie są monotonne, ani zbyt wyszukane. Dania zawarte w książce łączą w sobie wiele smaków, tekstur, nie są skupione wyłącznie na jednym składniku, a zestawienie ich w oparciu o podział na zupy, dania główne i desery pozwala na ich dowolne łączenie i tworzenie  ciekawych połączeń obiadowych. 


Warto ją mieć, ponieważ


pozwala szybko zdecydować co przygotować na obiad dzięki czytelnemu podziałowi dań
omawia różne sposoby wykorzystania wielu resztek dań i przekształcenia ich w nowe, ciekawe potrawy
jest napisana bardzo przystępnie i klarownie omawia poszczególne kwestie
zaskoczy was atrakcyjnym zestawem przepisów na niebanalne dania

Brak komentarzy: