wtorek, 24 września 2013

Kuchnia rosyjska Maria Iwaszkiewicz Stanisław Włodek



Z kuchnią rodem z mroźniej Rosji w pierwszej kolejności zawsze kojarzyły mi się bliny i pielmieni, dopiero po przeczytaniu tej niepozornej z wyglądu książki doceniłam takie wschodnie specjały jak rosolnik, warenniki, watruszki czy kulebiak. Książka składa się z dziesięciu rozdziałów i omawia dania poczynając od zup i sosów oraz dań mięsnych, poprzez pierogi, pasztety i bliny, a na deserach kończąc. Przy każdym przepisie poza produktami znajdziemy informację jak długo trwa jej wstępne przygotowanie oraz dalsza obróbka, taka jak pieczenie, duszenie czy gotowanie. Dodatkowo symbole graficzne podpowiedzą nam jak droga jest to potrawa oraz określą jaki reprezentuje stopień trudności. Proporcje większości dań obliczone są na 6 osób.

Warto ją mieć, ponieważ

pozwoli nam odkryć tradycyjne smaki kuchni rosyjskiej, nadal niedocenianej i mało znanej w Polsce
przepisy podane są w prosty i czytelny sposób
 w treści przepisów zawarte są często informacje o tym jaką konsystencję ma mieć ciasto czy na co zwracać uwagę w trakcie gotowania

Brak komentarzy: