Ta niewielka książeczka jest bardzo dobrym prezentem dla
tych wszystkich, którzy zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, chociaż i
doświadczeni „piekarze” znajdą tu zapewne ciekawe informacje. Jej ogromną
zaletą są przejrzyste rozdziały, z których każdy poświęcony jest innemu
rodzajowi ciasta. Odnajdziemy tu więc ciasta drożdżowe, kruche i półkruche,
biszkoptowe, francuskie i półfrancuskie, ucierane, piernikowe, smażone, a także torty, serniki oraz szeroką gamę kremów,
lukrów i polew.
Pracę z książką ułatwia tabela omawiająca temperatury i czas
pieczenia poszczególnych ciast, a co ważniejsze duża ilość przystępnie
omówionych zasad o których należy pamiętać, by wypieki się udały. Porady ogólne
zawarto na wstępie książki, również kolejne rozdziały rozpoczyna dodatkowy,
szczegółowy opis techniki przygotowania i pieczenia danego rodzaju ciasta. Ja
szczególnie polecam moje ukochane faworki.
Warto ją mieć, ponieważ
krok po kroku omawia proces przygotowania ciasta
wyjaśnia na co zwracać uwagę, co pozwala na uniknięcie częstych błędów
skupia się na poszczególnych rodzajach ciast, przez co łatwiej jest nauczyć się jak je przygotowywać
zawiera wszystkie podstawowe rodzaje ciast, od napoleonek, poprzez makowce, pierożki, pączki, serniki i babki na mazurkach kończąc
krok po kroku omawia proces przygotowania ciasta
wyjaśnia na co zwracać uwagę, co pozwala na uniknięcie częstych błędów
skupia się na poszczególnych rodzajach ciast, przez co łatwiej jest nauczyć się jak je przygotowywać
zawiera wszystkie podstawowe rodzaje ciast, od napoleonek, poprzez makowce, pierożki, pączki, serniki i babki na mazurkach kończąc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz