sobota, 21 grudnia 2013

Tarta ze szpinakiem

Tym razem przepis rodem ze Szwajcarii, zaczerpnięty z książki Co jedzą i piją nad Renem. Polecam go szczególnie tym, który cierpią na chroniczny brak czasu. Danie szybkie, tanie, idealne na wizytę niespodziewanych gości.





Składniki:
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 750 g szpinaku
  • 3 jajka
  • 150 g śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g chudego wędzonego boczku
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtko i szczyptę soli, siekamy nożem. Stopniowo dodajemy zimną wodę (1/3 szklanki) i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy roztrzepane 3 jajka i śmietankę oraz przyprawy. Ciasto wałkujemy na na placek o grubości 5 mm. Układamy w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Masę szpinakową umieszczamy równomiernie na całej powierzchni , posypujemy kawałkami wędzonego boczku. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.

Brak komentarzy: