piątek, 15 listopada 2013

Gruszki w sosie miodowym

Połączenie aromatycznych gruszek i słodkiego miodu to dla mnie pierwszy znak zbliżającej się zimy.. Deser bardzo szybki, prosty i niebanalny. Przepis na gruszki pochodzi z książki "Vademecum łakomczucha". 


 Składniki:

  • 8 średniej wielkości gruszek
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 6 goździków
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu

Przygotowanie:

Do gorącego syropu przygotowanego z cukru i pół szklanki wody wrzucamy obrane i pokrajane w ćwiartki (bez gniazd nasiennych) gruszki z dodatkiem goździków; gotujemy do miękkości. Z mąki i masła robimy zasmażkę (nie rumienimy jej), rozprowadzamy ją małą ilością wody i zaprawiamy kompot; zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy miód i cynamon, mieszamy i podajemy gorące.

Brak komentarzy: