środa, 23 października 2013

Krupnioki i moczka, czyli gawędy o kuchni śląskiej Wera Sztabowa

Jeżeli nie wiecie czym jest oberiba, w jaki sposób przygotowuje się Topielca i kiedy zajadamy się kreplami, ta książka musi znaleźć się w Waszych zbiorach. 


Wera Sztabowa odkrywa w niej przed nami Śląsk od kuchni, opisuje tradycje i zwyczaje związane z różnymi porami roku i obrzędami religijnymi. Znajdziemy tu dania przygotowywane zarówno w dni świąteczne, jak i te, które na co dzień gościły na śląskich stołach.
Książka podzielona jest na 12 rozdziałów, w których znajdziemy ogromną ilość przepisów an tradycyjne dania. Tytuły rozdziałów nawiązują do pór roku i tutejszej obrzędowości:
"Makówki i moczka - o bytomskich kamykach, piernikowych sercach, siemieniotce i wigilijnych wróżbach
Zapustowe kreple - o chodzeniu z koniem, Meduli, zapustowych tortach, pożegnaniu basa i śledziu
Zielona zupa - o topieniu Marzanny, witaminach w lebiodzie, wodzionce i opolskich buchtach
Parzybroda - o zwyczajnym dniu, kapuśnioku, karbinadlach i becoku
Strucle i kroszonki - o kwaszeniu żuru, barankowym cieście, malowaniu jajek, wielkanocnym wieńcu i króliku jako zającu
Ziołowy smalec - o sobótkowych ogniach, rzucaniu wianków, kotletach baranich z rozmarynem i kandyzowanej anżelice
Niedzielny obiad - o roladach wołowych, ptaszkach cielęcych, gruszkach z mięsem, czornych kluskach i modrym szałocie
Pecynek chleba - o zakwasie chlebowym, zowistnych somsiadkach, chlebie żytnim parzonym i dozynkowym wieńcu
Stryki i kartoflaki - o pieczokach, plackach ziemnaczanych, szkubaczce, copie, baranim udźcu i kwaszeniu kapusty
Marcińsko gęś - o półgęsku na kwaśnicy, podrobach z powidłami, ponczu z arakiem i warzonce
Śląskie krupnioki - o zabijaczce, bachorze, peklowanej szynce, golonce w kapuście i opolskiej kiełbasie
Weselny kołocz - o zolytach, rucianym wieńcu, sekretach drożdżowego placka i śląskich kołaczykach"


Brak komentarzy: