czwartek, 12 września 2013

Włoskie potrawy na polskim stole Anna Czerni

Ochota na włoskie gotowanie nachodzi mnie najczęściej w takie dni jak dziś, kiedy słońce schowane jest gdzieś głęboko za chmurami, a deszcz leniwie pada i nie zachęca do wychodzenia z domu.. Wtedy konieczne jest kulinarne przywoływanie wspomnień ciepłych dni.


Jeżeli poszukujecie książki z podstawowymi domowymi przepisami kuchni włoskiej, ta książka w zupełności wam wystarczy, a ilość przedstawionych dań sprawi, że wasze kuchenne wyprawy do słonecznej Italii będą  bardzo częste. Autorka w klasyczny sposób podzieliła przepisy na kategorie takie jak przystawki, sosy, zupy, potrawy z warzyw, mięsa, czy tez desery, łatwo więc odnajdziemy to co nas interesuje.


 Dodatkowo na pierwszych stronach książki i kartach tytułowych poszczególnych rozdziałów znajdziemy ciekawostki dotyczące między innymi ziół stosowanych w kuchni włoskiej czy tez doboru win do poszczególnych potraw.



Wśród przepisów odnajdziemy takie klasyki jak lasagne po bolońsku, spaghetti w różnym wydaniu, czy pizzę, ale także dania mniej znane, a wyjątkowo apetyczne, takie jak choćby puree z zielonego groszku, kardy po florentyńsku, zupę z bazylii czy kurczę pieczone z rozmarynem.
 

 Warto ją mieć, ponieważ:

kuchnia włoska jest pyszna, zdrowa, a dania szybkie w przygotowaniu, warto poznać choć kilka z nich
przekonamy się, że nie tylko pizza pochodzi z Włoch
wegetarianie znajdą tu niezwykłe połączenia warzyw pod różną postacią
mimo, że książka jest niewielka jest w w czym wybierać, a każdy przepis zapowiada się smakowicie
kiedy już raz ją otworzycie będziecie z niej często korzystać.


Brak komentarzy: