środa, 28 sierpnia 2013

Zupy świata Danuta i Henryk Dębscy

Jak wiele nazw zup, które jedliście lub potraficie ugotować jesteście w stanie wymienić? 10, 20, może 30? Przeciętnie jest to liczba w okolicy 20. Będzie więc dla was sporym zaskoczeniem dzisiejsza książka. Autorzy w swoim imponującym zbiorze zawarli aż 1963 przepisy na zupy.. 


Ta liczba potrafi zaszokować :) Cóż, powiecie pewnie, że są to w dużej mierze te same zupy w różnych wersjach, faktycznie tak jest, ale tylko w pewnym stopniu. A ilu z nas gotując niedzielny rosół za każdym razem coś w nim zmienia, udoskonala? Niewielu.. Ta książka daje nam możliwość bezpiecznego eksperymentowania ze smakami zup które znamy, oraz podania niecodziennej zupy gdy w kuchni radzimy sobie już bardzo dobrze i nie lubimy monotonii..


A jest w czym wybierać, od klasycznego rosołu, poprzez barszcze, kapuśniaki, zupy warzywne, grzybowe i chłodniki, zupy piwne, po te o bardzo egzotycznych nazwach, których nie sposób zliczyć.
Bardzo ciekawym elementem jest  tu rozdział przedstawiający najlepsze dodatki do zup, poza makaronem i grzankami, znajdziemy tu różnego rodzaju kluski, kołduny, krokiety czy pulpety. 


Warto ją mieć, ponieważ:

na nowo odkrywa świat zup, dla wielu nie ciekawy i monotonny, ta książka to zmienia
posiada barwne karty przedstawiające oryginalne sposoby na ich podanie
możemy wybierać z dużej ilości dodatków do zup i dowolnie je zestawiać
jest napisana w prosty sposób, a na wstępie uczy jak przygotowywać podstawowe wywary i jak zagęszczać zupy.

Brak komentarzy: