Kuchnia francuska zawsze kojarzyła mi się z pysznymi, trudnymi do przygotowania potrawami, idealnymi na wielkie okazje. I nie wiele się pomyliłam w mojej ocenie, dania rodem z Francji zaskakują smakiem i niezwykłymi połączeniami składników.
Kto z was wpadłby na pomysł, żeby w jednym daniu użyć cebuli naszpikowanej goździkami? Przyznam, że wahałam się czy dodawać ten składnik kiedy przygotowywałam królika w sosie musztardowym, nie byłam pewna czy aromat goździków nie zniechęci do tego dania moich domowników.. Ostatecznie jednak żadnych odstępstw od przepisu nie było, a goście dopiero po kolacji dowiedzieli się o "tajemnym składniku". Od tego dnia królik ten jest moim popisowym daniem uwielbianym przez wszystkich. Jeśli
mieliście okazję pracować z króliczym mięsem, wiecie doskonale, że nie
jest łatwo tak go przygotować, aby było miękkie i aromatyczne, ten
przepis daje gwarancję, że będzie pyszne.
Wybierać możecie z wielu mało znanych przepisów, o różnym stopniu skomplikowania. Nie musicie mieć trudnych do zdobycia i drogich składników, przekonacie się, że Francuzi potrafią zrobić "coś z niczego"- spróbujcie koniecznie zupy cebulowej.
Wracając do samej książki znajdziecie w niej niebanalne przepisy, którymi zachwycicie największych smakoszy, a wybierać możecie spośród aż 571 dań. Dzięki tej książce przekonacie się, że kuchnia francuska może zagościć również na waszym stole.
Warto ją mieć, ponieważ:
zawiera bogaty zestaw przepisów, od podstawowych sosów i zup, przez potrawy z żab, skorupiaków i różnorodnych mięs, aż po desery
czytelne objaśnienia wskazują czy danie jest łatwe, czy trudne do wykonania, czas potrzebny na jego przygotowanie, oraz dla ilu osób jest przeznaczone
każdy przepis opatrzony jest numerem co ułatwia jego odnalezienie, a nazwy dań podane są również po francusku
praktyczne rady podane przy każdym opisie wykonania są bardzo pomocne, szczególnie dla osób rozpoczynających przygodę z kuchnią francuską.
zawiera bogaty zestaw przepisów, od podstawowych sosów i zup, przez potrawy z żab, skorupiaków i różnorodnych mięs, aż po desery
czytelne objaśnienia wskazują czy danie jest łatwe, czy trudne do wykonania, czas potrzebny na jego przygotowanie, oraz dla ilu osób jest przeznaczone
każdy przepis opatrzony jest numerem co ułatwia jego odnalezienie, a nazwy dań podane są również po francusku
praktyczne rady podane przy każdym opisie wykonania są bardzo pomocne, szczególnie dla osób rozpoczynających przygodę z kuchnią francuską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz